085 - 130 42 61

Grey Valley nieuws

Nederlandse hightech innovatie: Wolk de heupairbag

Veel aandacht op tv of in de media is er niet voor dit onderwerp. Terwijl het een enorm volksgezondheidsrisico is. Ik heb het over valpartijen bij ouderen. Het is één van de grootste dagelijkse bedreigingen voor de gezondheid met veel kans op schade en blijvend verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. 

Jaarlijks overkomt dit ruim 30% van de 65-plussers en bij 5 op de 100 ouderen veroorzaakt het ernstige gezondheidsschade. Zo zijn er jaarlijks ruim 25.000 heupfracturen door een val. Eén op de 4 ouderen die een heup breekt overlijdt na één jaar en 50% wordt nooit meer zo mobiel als voorheen.

Ouderen vallen door een gebrek aan evenwicht, verminderd zicht, het vaker hebben van duizeligheid en verlies van spierkracht. Ook verhoogt valangst de kans om te vallen. Vrouwen zijn een grotere risicogroep, nu ze op hogere leeftijd meer broze botten hebben. 

Het inspirerende verhaal van Wolk, de hippe heupairbag

Zoals we bij Grey Valley vaker zien ontstaan nieuwe producten voor ouderen door een directe aanleiding in het dagelijks leven van de oudere en zijn of haar mantelzorger. Zo ook bij Hans Schröder, die bang was dat zijn 87 jarige moeder zou vallen. In 2012 vroeg hij twee Delftse ingenieurs om een heupairbag te ontwikkelen. Na een intensief ontwikkelingsproces van drie jaar is er de Wolk 2.0: een heupairbag van slechts 450 gram die onzichtbaar onder de kleding en zelfs onder een strakke spijkerbroek kan worden gedragen. In 2020 wint Wolk de Zorginnovatieprijs.

Hoe werkt de heupairbag?

De Wolk Airbag is een ‘slimme’ airbag die de heup beschermt tijdens een eventuele val. Sensoren in de wolk monitoren 500x per seconde iedere beweging en herkennen een heupval direct. Voordat de drager de grond raakt, wordt rond de heup een airbag opgeblazen die de val verzacht. Bij de val wordt er automatisch aan de contactpersoon een sms-bericht, met vermelding van de locatie,  doorgegeven. De Wolk drager kan ook zelf alarm slaan.

 

2021: het jaar van opschaling

Het gebruik van de airbag leidde bij zorgorganisatie Tante Louise tot een halvering van het aantal heupfracturen bij bewoners. Met als gevolg: meer bewegingsvrijheid bij de bewoners en ook meer rust en vertrouwen bij de medewerkers van Tante Louise. Voor het landelijk voortouw nemen om kennis over het gebruik en de implementatie van de heupairbag te delen binnen de sector heeft Tante Louise de Challenge Verpleeghuizen van de Toekomst 2021 gewonnen in de categorie opschaling. De innovatie wordt hierdoor gemakkelijker toepasbaar voor andere zorgorganisaties. 

Deze blog is onderdeel van een reeks waarin we start- en scale-ups in de vergrijzingsbranche in de spotlight zetten. Zo lees je hier meer over Loop, een bijzondere start-up in de uitvaartbranche.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Grey Valley Incubator
Werner von Siemensstraat 13
2712 PN Zoetermeer

T. 085 – 130 42 61
E. info@greyvalleyinc.nl

Grey Valley - te Zoetermeer