085 - 130 42 61

Grey Valley nieuws

Start-up Loop past bij duurzaamheidstrend in de uitvaartbranche

We zien dat mensen steeds meer open staan voor duurzaamheid en een duurzaam leven. Tweedehandskleding is ongekend populair geworden en steeds meer mensen worden flexitariër. 

Maar denken we ook aan duurzaamheid als het gaat om de dood en begrafenissen?

Bij veel mensen is onbekend dat begrafenissen en crematies voor veel vervuiling zorgen. Volgens onderzoek van TNO uit 2014 is de CO2-uitstoot van de gemiddelde crematie 208 kilogram. Dit staat gelijk aan een rit van Amsterdam naar Praag. Dit komt enerzijds door de houten kist, die slechts 3 dagen wordt gebruikt en daarna verbrand of in de grond gaat. Maar ook het transport van de kist zorgt voor veel uitstoot.

Natuurbegrafenissen 

Natuurbegraven is weer helemaal herontdekt. In Nederland is natuurbegraven al een eeuwenoud gebruik, wat werd ingehaald door  het traditioneel begraven of cremeren. Volgens de Landelijke Organisatie Begraafplaatsen waren er in 2013 nog maar 250 natuurbegrafenissen en in 2019 al 1500. 

‘s Werelds eerste levende doodskist

Start-up Loop, producent van ‘s werelds eerste levende doodskist, sluit perfect aan bij de huidige duurzaamheidstrend in de uitvaartbranche. Opgericht in 2019 wordt de Living Cocoon nu al de Tesla onder de doodskisten genoemd.

Ondernemer en architect Bob Hendrikx kwam op het idee tijdens de  Dutch Design Week. “Ik was tijdens het afstuderen in aanraking gekomen met mycelium, een organisch materiaal dat wordt gemaakt van het wortelnetwerk van paddenstoelen, dat gifstoffen in de grond neutraliseert. Het is sterk, dus je kunt er goed mee bouwen. Op Dutch Design Week presenteerde Bob een huis gemaakt van mycelium. “Toen stelde iemand de vraag ‘Wat gebeurt er als iemand overlijdt in zo’n huis?’, en eigenlijk viel daardoor het kwartje. Dit organisme is de grootste recycler van de wereld. Daardoor is het materiaal uitermate geschikt om doodskisten van te maken.”
Een mycelium kist neutraliseert de gifstoffen van het lichaam, waardoor de negatieve effecten volledig teniet worden gedaan.

 

De voordelen van de Living Cocoon:

  • het is bio afbreekbaar: het gaat volledig op in de aarde in 45 dagen
  • het is herstellend: het verwerkt gifstoffen uit bodem en lichaam
  • het is verrijkend: het voedt de aarde en verhoogt de biodiversiteit
  • het is duurzaam: het is lokaal en natuurlijk gegroeid

Met het winnen van de Philips Innovation Award dit jaar heeft Loop ruimte om nieuwe stappen te zetten. Naast een geldprijs van € 50.000 worden ze verder begeleid bij de sterke groei van hun bedrijf.

Deze blog is onderdeel van een reeks waarin we start- en scale-ups in de vergrijzingsbranche in de spotlight zetten. Zo lees je hier meer over de heupairbag van Wolk en de interactieve Tovertafel.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Grey Valley Incubator
Werner von Siemensstraat 13
2712 PN Zoetermeer

T. 085 – 130 42 61
E. info@greyvalleyinc.nl

Grey Valley - te Zoetermeer