085 - 130 42 61

Grey Valley nieuws

Scale-up Tover brengt met de Tovertafel mensen met dementie in beweging

Het aantal mensen met dementie neemt de komende jaren enorm toe. Niet alleen in Nederland (90.000 nu en in 2040 een half miljoen), deze ontwikkeling speelt wereldwijd ook. Momenteel hebben ruim 50 miljoen mensen wereldwijd dementie en naar verwachting zal dit aantal verdrievoudigen tot 152 miljoen in 2050.

Technologie maakt het leven voor mensen met dementie aangenamer.

De Tovertafel is een bijzondere zorginnovatie die geluksmomenten creëert voor mensen met dementie. Het is een speels product dat bestaat uit verschillende interactieve spellen die worden geprojecteerd op een tafel. De spellen nodigen de spelers uit om te reiken met hun armen of te bewegen met hun handen, waar de animaties weer op reageren. De interactieve projecties maken het mogelijk dat de bewoners kunnen ‘spelen met licht’, door bijvoorbeeld een bal naar elkaar te gooien, of door herfstbladeren van tafel te vegen. 

De Tovertafel is ontwikkelt volgens de methode van co-design: in nauwe samenwerking met de zorgprofessionals en de spelers.

Wat is het effect van de Tovertafel?

  • het doorbreekt apathie (in zorginstellingen lijdt 90% van de bewoners met dementie aan apathie)
  • het vermindert verdriet 
  • het stimuleert fysieke activiteit, sociale interactie en geeft plezier
  • het versterkt de relatie tussen zorgprofessionals en de bewoners met dementie 

Recent is Tover de samenwerking aangegaan met het Rijksmuseum wat geresulteerd heeft in het spel Meesterwerken. Door de collectie van het Rijksmuseum op de Tovertafel te projecteren in een interactief spel, kunnen mensen met dementie van de meesterwerken genieten. Gekozen is voor schilderijen met herkenbare thema’s als huiselijkheid, dieren of hobby’s, bijvoorbeeld het melkmeisje van Johannes Vermeer.

Dat de Tovertafel een groot (inter)nationaal succes is, blijkt wel uit het feit dat sinds de introductie van de eerste Tovertafel 5 jaar geleden er nu 4000 zorginstellingen wereldwijd spelen met de Tovertafel.

Deze blog is onderdeel van een reeks waarin we start- en scale-ups in de vergrijzingsbranche in de spotlight zetten. Zo lees je hier meer over de heupairbag van Wolk.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Grey Valley Incubator
Werner von Siemensstraat 13
2712 PN Zoetermeer

T. 085 – 130 42 61
E. info@greyvalleyinc.nl

Grey Valley - te Zoetermeer