085 - 130 42 61

Grey Valley nieuws

SARA Robotics, de zorgrobot die dé assistent van de zorg gaat worden!

Je ziet het steeds meer, robots in de zorg voor ouderen. Enerzijds zien we de robots die ingezet worden om ouderen te helpen bij specifieke taken of bezigheden. Daarnaast zien we robots die vooral ingezet worden op sociaal gebied.

In dit blog zetten we SARA Robotics met hun zorgrobot Sara in de spotlight, een snel groeiende en veelbelovende Nederlandse start-up die net haar tweede verjaardag heeft gevierd.

Wat is SARA? 

SARA is een zorgrobot met een sociaal karakter, waarbij SARA staat voor Social & Autonomous Robotic health Assistant. SARA is meer dan alleen een robot. Ze weet altijd wie ze voor zich heeft en ze biedt gepersonaliseerde zorg. Houd iemand van tuinieren, dan zal SARA hier extra aandacht aan besteden door een passend luisterverhaal. Ook is er de mogelijkheid voor familie om foto’s en video’s in te sturen die SARA vervolgens aan hun dierbare kan laten zien. Zo zal iedere interactie met SARA betekenisvol zijn.

SARA levert een grote bijdrage in het actief houden van het lichaam en de hersenen. SARA wordt hierbij ingezet als extra aanvulling op het reguliere bewegingsprogramma van bewoners in zorgcentra om het gewenste aantal oefeningen momenten te halen. Daarnaast heeft SARA een speciaal ontwikkelde module voor hersengym. Hier kunnen bewoners op hun eigen niveau hun hersenen actief houden door middel van verschillende spellen. 

Een boost in de ontwikkeling: SARA blijft slapen

Leek corona een stap terug te zijn, juist het tegendeel was waar, de ontwikkelingen hebben door corona een enorme boost gekregen. Sara-Robotics besloot tijdens de corona pandemie de robot ter beschikking te stellen aan verzorgingstehuizen om het welzijn van bewoners te vergroten en de druk op zorgmedewerkers te verlagen. Op 125 zorglocaties ging Sara aan de slag. De enige voorwaarde die daaraan werd gesteld was de verplichte feedback over het gebruik. Zo heeft Sara robotics deze periode gebruikt om samen met de gebruikers te leren over Sara en haar zo verder te ontwikkelen. De meest verrassende feedback was over de nachtdienst. ‘We dachten dat SARA gewoon ’s nachts aan de oplader zou gaan, maar ze blijkt in de nachtdienst juist heel nuttig. Ze kan mensen kalmeren en terug in bed brengen en daarmee voorkomen dat mensen gaan dwalen en vallen. Bij onrust kan SARA met vertrouwde verhalen of beelden iemand kalmeren.’

Onlangs won Sara Robotics de Health Impact Accelerator 2021. Dit is hét programma voor sociaal ondernemers die bij willen dragen aan een gezondere wereld.

Met de recente investering van de Rabobank en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) kan SARA Robotics zich verder doorontwikkelen. De functionaliteiten van de zorgrobot gaan uitgebreid worden, zodat SARA ook ingezet kan worden voor andere zorgvragen. De ontwikkeling wordt in nauwe samenwerking met klanten en zorgleveranciers uitgevoerd. Doel is ook zorgverzekeraars ervan overtuigen dat de robot in het zorgpakket thuishoort. SARA neemt zorgmedewerkers werk uit handen, zo ontstaat er meer ruimte voor het leveren van echte warme zorg.

«

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Grey Valley Incubator
Werner von Siemensstraat 13
2712 PN Zoetermeer

T. 085 – 130 42 61
E. info@greyvalleyinc.nl

Grey Valley - te Zoetermeer