085 - 130 42 61

Grey Valley nieuws

Mantelzorgers onder druk: studenten bieden hulp

Een op de drie Nederlanders is mantelzorger (SCP, 2019). Zij helpen een hulpbehoevende in hun directe omgeving onder andere met diens verzorging, het huishouden, het houden van gezelschap, het regelen van geldzaken en/of het doen van boodschappen. Het merendeel van deze mantelzorgers verzorgt een oudere.

De zorg die mantelzorgers verlenen aan hun naasten komt door het coronavirus in de knel. Om het risico op verspreiding van het virus zo klein mogelijk te maken, is de zorgverlening van thuiszorgorganisaties sinds deze week teruggeschroefd. Waar zorgverleners normaliter meerdere keren per dag langskwamen, is dat nu vaak teruggebracht tot één keer per dag. Dit brengt voor de mantelzorger nog meer taken met zich mee, terwijl die zelf ook vaak klachten hebben. Maar liefst 22% van de mantelzorgers is tussen de 50 en 74 jaar (CBS, 2016). Met het (deels) wegvallen van georganiseerde zorgverlening staat de mantelzorger voor een lastig dilemma: ‘kan ik mijn naaste veilig alleen laten?’.

Een deel van die bezorgdheid kan worden weggenomen als anderen bijspringen in het uitvoeren van taken die buiten de verzorging vallen. Deze tijden van crisis laten zien hoe creatief we omgaan met deze situatie en hoe groot het aantal mensen is dat anderen wil helpen. Overal in ons land werken bestaande en nieuwe initiatieven aan oplossingen voor de ondersteuning van ouderen en hun naasten.

Mantelzorgers onder druk - 900x500

Een van de initiatieven is bijvoorbeeld Stichting Senior&Student, een maatjesproject dat studenten aan ouderen koppelt. De studenten worden normaliter ingezet voor sociale zorg. Ze helpen waar nodig, maken een praatje, een wandeling en doen spelletjes. Daarnaast helpen de studenten bij het vergroten van de zelfredzaamheid en het sociale netwerk van de oudere. Op dit moment kunnen de studenten die rol niet op zich nemen, omdat bezoek aan kwetsbare groepen sterk wordt afgeraden.

Juist nu kunnen de studenten ingezet worden voor hulp buiten de deur. Zoals het ophalen van medicijnen, het doen van boodschappen of de hond uitlaten. Allemaal op gepaste afstand natuurlijk. Dat verlicht de druk op de mantelzorgers en zorgpersoneel. Waar de studenten normaal een gezellig kopje thee komen drinken, houden ze nu contact op afstand. Even bellen of een kaartje sturen kan voor ouderen het lichtpuntje van de dag zijn.

Ook voor ouderen die zelfstandig wonen staan de studenten klaar. Zo helpt Wessel (28) de zelfstandig wonende Marja (76) door iedere dag een wandeling te maken met haar teckel Moos. Marja herstelt van een operatie en de hulp die ze normaliter krijgt is weggevallen: ‘De thuiszorg, de fysiotherapie, de ergotherapie. Omdat ik binnen de risicogroep val, zit ik noodgedwongen thuis en kan ik niks meer. Moos uitlaten gaat nu ook niet.’ Die taak neemt Wessel nu over: ‘Nu ik door corona de hele dag thuiszit, zocht ik naar iets van zingeving. Ik hou van honden en woon bovendien letterlijk bij Marja om de hoek.’ Meer weten over dit initiatief of wil jij anderen ook graag helpen? Klik hier voor meer informatie.

Uit cijfers van de landelijke vereniging MantelzorgNL blijkt de hulpvraag van mantelzorgers groot. Uit onderzoek blijkt dat 34% van de mantelzorgers aangeeft op niemand anders te kunnen terugvallen als het hen teveel wordt. MantelzorgNL heeft een speciaal telefoonnummer waar mantelzorgers terecht kunnen met hun vragen en zorgen: 030 – 760 60 55.

We zijn ontzettend trots op alle hartverwarmende initiatieven die we voorbij zien komen. Initiatieven die in een razendsnel tempo zijn opgebouwd of die zich al een langere tijd inzetten voor ouderen en kwetsbare groepen. Welk initiatief heb jij voorbij zien komen? Laat het ons weten!

 

Verder lezen over zorgoplossingen ten tijde van de coronacrisis?

Lees hier hoe zorgrobots ouderen met dementie kunnen ondersteunen.

«
»

Stuur ons een mail

Contactformulier

Contactgegevens

Grey Valley Incubator
Werner von Siemensstraat 13
2712 PN Zoetermeer

T. 085 – 130 42 61
E. info@greyvalleyinc.nl

Grey Valley - te Zoetermeer